ÜRETİCİ DE KAZANSIN TÜKETİCİ DE KAZANSIN
Süt, insan hayatının en önemli besin kaynağıdır. Özellikle küçük çocuklarımız için kalsiyum, fosfor gibi vitamin ve mineralleri barındıran besin kaynağı olmasından dolayı tüketilmesi önemlidir. Ayrıca süt, kişinin günlük B 12 vitamin ihtiyacının yüzde ellisini, kalsiyum ihtiyacının yüzde yirmi beşini, günlük potasyum ve D vitamini ihtiyacının yüzde on beşini karşılayabilir. Bağışıklığı artırır, kemik yapısını güçlenmesini sağlar, sindirime iyi gelir. Enerji metabolizmasını destekler, dişleri korur, gelişime destek olur.
Günümüzde ne yazık ki hayvan popilasyonu gittikçe azalmaktadır. Her ne kadar devletimiz tarafından tarım ve hayvancılık desteklensede yetersiz kalınmaktadır. Özellikle bulunduğumuz bölgede süt hayvancılığı yönünden bakacak olursak, çiftçilerimizin giderleri gelirlerinden fazla olduğu için hergün dahada hayvan sayısının azaldığı görülmektedir. Ama nedense yem fiyatları arttığı halde süt fiyatlarının düştüğü görülmektedir. Çiftçinin sütü düşük fiyatlı alındığı halde marketlerdeki süt fiyatları artmaktadır. Anlaşılan o ki aracı kişiler benim çiftçimden daha fazla kazanıyor.
Bölgemizde kooperatifleşmenin fazla olduğu halde çiftçilerimiz süt ve süt ürünlerinin satılmasında sıkıntı yaşamaktadırlar. Genellikle bölgemizde aile işletmeciliği sayısı fazladır. Bu sebeple çoğu kooperatifimizde toplam süt miktarı az olduğu için firmalar tarafından fazla tercih edilmemektedir. Bu da her yıl firmalarla yapılan sözleşmelerde çiftçilerimizde “Acaba yine fiyatta düşme yaşanır mı” endişesi yaşatmaktadır.
Oysa ki bölgemizde mandıra tesisi kurulursa çiftçilerimizin ürünlerini daha yüksek fiyattan satacağına hiç kuşkum yoktur. Yani biz çiftçilerimiz ile birlikte kooperatiflerimizin daha iyi bir şekilde gelişmesini sağlarsak yerel yönetimlerimizle birlikte mandıra tesisleri kurulacağı inancındayım. Birlikten kuvvet doğar düşüncesiyle hareket edersek üreten de kazanır, tüketici de uygun fiyatlarda süt ve süt ürünlerini tüketebileceği kanaatindeyim.