Atatürk, NUTUK kitabında, en son satırlarda, gençliğe seslenerek sözlerini şöyle sonlandırıyordu. “Ey Türk gençliği! Birinci vazifen…”
Bu konuda gençlerimize sorduğum soru şu idi ve aldığım cevaplarda şunlardı. Gençler isimlerinin yazılmamasını rica ettiler. Sohbetlerimi lise ve üniversite gençleri, siyasi parti gençlik kolları başkanları ile yaptım. İki siyasi parti gençlik kolu başkanı ile sohbet yaptım, bir siyesi parti gençlik kolu başkanı randevu vermedi. Bir siyesi parti gençlik kolu başkanı randevu verdi, gelmedi. Yaptığım sohbetlerde aldığım görüşleri, harmanlayarak sizlere aktarıyorum.
Sorum şöyle idi. 1- Buldan gençliğinin sorunları olarak neleri görüyorsunuz?
2- Bu sorunların çözümü olarak neler önerirsin? Basit projeler neler olabilir?
Liseli gençlerin sorun olarak gördükleri.1- Okulda 40 dakikalık dersin 20-25 dakikasında konu işleniyor, diğer vakitler ıvır zıvır konuşuluyor.
2- Okulda sportif ve kültürel faaliyetler çok az yapılıyor. Ders dışı zamanlarda dersin devamı sayılabilecek faaliyetler yok. Öğretmenlere sorduğumuzda “Az para veriyorlar!” cevabı veriliyor.
Önerileri- Konu derste öğrenilir, sözü doğru ise öğretmen 40 dakikanın her saniyesini öğrencilerine ayırarak hem eğitmeli hem öğretmelidir. Sınıflar arası, okullar arası kültürel, sportif ve bilgi yarışmaları düzenlenmelidir. Öğretmen saygı duyulacaksa fedakâr olacak. Üniversiteli gençlerin sorun olarak gördükleri,
1- Üniversite öğrencisi ev kiralayacağı zaman hem yüksek fiyat söyleniyor hem de ikiden fazla öğrenci kalması istenmiyor.
2- Okul harici vakit geçirebilecek kafe gibi yerler çok az, buralara her yaştan insan gelerek kahvehaneye dönüşmüş.
3- Sağlık kuruluşlarında üniversite öğrencilerinin sağlık sorunlarına önem verilmiyor.
4- Sosyal faaliyet alanları hiç yok.
5- Ekonomik durumu zayıf olan öğrenciler, piyasada iş bulmak için başvurduklarında normal fiyatın yarısı teklif ediliyormuş.
Önerileri- 1- Vatandaş üniversite öğrencisine de piyasa kira fiyatı söylemeli. Öğrencilerin üç ten fazla arkadaş kalmasına rıza göstererek ekonomik yüklerinin hafiflemesine yardımcı olunmalı.
2- Kafe sahiplerinin aslına uygun işletme yapması sağlanmalı.
3- Sağlık kuruluşlarının, evden uzak gurbette okuyan gençlerimize öncelik vermeleri çok önemli.
4- Gerek yüksekokul bünyesinde gerekse Kredi Yurtlar Kurumu bünyesinde sosyal faaliyet alanları oluşturulmalıdır. Bazı KYK bünyelerinde örnek faaliyetler yapılıyor. Gençlerle ilgili birimlerdeki memurlar, ilçe spor müdürlükleriyle işbirliği yaparak, yapılabilecek faaliyetleri tespit ederek uygulamaya koymalıdır.
Siyasi parti gençlik kolları başkanı- Gençlerin çalıştıkları iş harici zamanlarda boş vakitlerini bedenen ve ruhen dinlendirebileceği mekânlar yok.
Öneri- İş harici zamanlarda vakitleri kahvehanede buluşarak değerlendirmek belik biraz çözümdür. Ama bedenen ve ruhen dinlenmek için halk seviyesinde sosyal ve kültürel faaliyetler hayata geçirilmeli. Örneğin futbolda Buldansporun üst gruplara çıkması, yediden yetmişe herkesi hareketlendirir. Gençlik ve Spor Bakanlığının, şehir stadı yanında yaptırdığı “Gençlik Merkezi Binası” güzel bir başlangıçtır. Hemen faaliyete geçirilerek, yetenekli idareciler elinde örnek hizmetler verilmeli. İdareci olarak ve görevli olarak, bizim adam zihniyetinden vazgeçilmeli, Peygamberimizin (SAV) dediği gibi, “İş ehline verilmeli”. Devlet imkânlarından Buldanlı gençlerin de faydalanması sağlanmalı, garajın olduğu yere yapılacak Kültür merkezi ile bir an önce ilçemiz kültürel faaliyetlerin yapıldığı ilçe haline getirilmeli.
Bir siyasi parti gençlik kuruluşu başkanının gördüğü sorun. – Yetişkinlerin gençlere tahammülü yok. Konuşma (Sohbet ) olarak, davranış olarak, görev – yetki olarak çocuklara fırsat tanınmıyor.
Öneri- Önce ailede ana- baba, diğer aile büyüklerinin gençlerin her şeyine tahammül etmeli, sabretmeli, fırsat tanımalı, maddi ve manevi cesaret vermeliler. Sosyal ve kültürel etkinliklere katılarak, olumlu kişilikler geliştirmelerine fırsat tanınmalı. Hem içlerine kapanması önlenir hem kötü alışkanlıklardan uzak dururlar. Hem de toplumda saygın yer edinmeleri sağlanır.
Dokumacı bir gencimizin tespit ettiği sorun – Bilgisayar, telefon gibi aletlerdeki sanal dünya, gelenek, görenek, kültürel faaliyet, insan ilişkileri, din bilgileri vs. hepsinin önüne geçiyor. Anne, baba eline telefon aldığında çocuğunu unutuyor, imam camiye girince Kur’an okuyacağına eline telefon alıyor, misafirliğe gidiyorsun herkes elinde telefon oynuyor.
Öneri- Aile büyükleri önce kendileri bilinçli hareket ederek gençlere örnek olmalı, çocuklara sorumluluk davranışları kazandırmalı, piknik alanlarında çocuklara örnek olacak davranışlar sergilemeli, Belediye ile Gençlik Spor müdürlüklerinin, Kültür müdürlüklerinin faaliyetlerine katılmaları sağlanmalıdır.
ÖNEMLİ NOT-Sevgili okurlarım. Bu son yazımla sizlere veda ediyorum. Hatalarımdan dolayı özür dilerim. Hakkınızı helal edin!